De gevolgen van ziekteverzuim voor een werkgever 

Ziekteverzuim bezorgt werkgevers dikwijls buikpijn. De kosten voor loondoorbetaling, het inhuren of in dienst stellen van vervanging, verzuimbegeleiding en re-integratie kunnen namelijk behoorlijk in de papieren lopen. In dit artikel wordt uitgelegd welke gevolgen ziekteverzuim heeft voor een werkgever en welke preventieve maatregelen de werkgever kan treffen.

  1. Wat is ziekteverzuim?

Ziekteverzuim houdt in dat een werknemer door ziekte niet in staat is om zijn werkzaamheden uit te voeren. Dit is een ‘geoorloofde’ vorm van afwezigheid, maar desalniettemin zeer vervelend. Een verzuimende werknemer kost de werkgever al gauw € 200 tot € 400 per dag. 

Er zijn twee soorten ziekteverzuim te onderscheiden: werkgerelateerd ziekteverzuim en niet-werkgerelateerd ziekteverzuim. 

  • Werkgerelateerd ziekteverzuim: de onderliggende oorzaak van het ziekzijn van de werknemer heeft te maken met diens werkzaamheden. Dit kan zowel lichamelijk als psychologisch van aard zijn. Veelal heeft werkgerelateerd ziekteverzuim te maken met een (te) hoge werkdruk, een negatieve werksfeer of (te) zware lichamelijk arbeid.
  • Niet-werkgerelateerd ziekteverzuim: de onderliggende oorzaak van het ziekzijn van de werknemer heeft niet met diens werkzaamheden te maken. Te denken aan: het krijgen van een (ernstige) ziekte, het doorgaan van een scheiding of ziekte in de familiesfeer. Ook ouderdomskwalen onder deze noemer.  
  1. Hoe kan een werkgever ziekteverzuim tegengaan?

Een werkgever heeft invloed om werkgerelateerd ziekteverzuim. Dit wil zeggen dat we werkgever zich in kan zetten om verzuim preventief tegen te gaan en om ervoor te zorgen dat, indien er toch sprake is van een verzuimende werknemer, de negatieve gevolgen daarvan zoveel mogelijk worden ingeperkt.  

Het is belangrijk dat de werkgever op de hoogte is van het welzijn van diens werknemers, de werkdruk en werksfeer en de gezondheidsrisico’s die werkzaamheden met zich meebrengen. Naast logisch na te denken over valkuilen op de werkvloer, kan de werkgever ook inzicht verschaffen in gezondheidsrisico’s door het uitvoeren van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), een werkplekonderzoek of een medische gezondheidscheck.  

De werkgever kan zijn eigen financiële risico’s beperken door het afsluiten van een verzuimverzekering. De verzuimverzekering dekt de kosten van loondoorbetaling en, indien de werkgever dat wenst, tevens overige werkgeverslasten als kosten voor verzuimbegeleiding en re-integratiekosten.

Zorg dat je ook online te bereiken bent met een e-mailadres

Je zou graag een e-mailadres willen aanmaken, alleen je weet niet precies waar je mee moet beginnen. Er zijn op dit moment namelijk talloze aanbieders waar je een mailaccount kan aanmaken. Zo heb je bijvoorbeeld de...

Organisatie en stijl: De rol van lockers in een georganiseerd kantoor

Moderne kantooromgevingen ondergaan een significante transformatie door veranderingen in werkstructuren en bedrijfsoperaties. De opkomst van flexibel werken en nieuwe samenwerkingsvormen benadrukt de behoefte aan...

Werk hard, speel harder: De opkomst van tafelvoetbaltafels in moderne kantoren

In moderne kantoren wordt tafelvoetbal niet langer gezien als slechts een ontspannende activiteit; het heeft zich ontwikkeld tot een strategische zet voor werkgevers. Deze dynamische verschuiving richt zich op...

Veiligheid boven alles: beschermde verpakkingsoplossingen

Een verhuizing is voor veel mensen een bron van stress. Het kopen of huren van een huisvraagt veel van mensen. De zoektocht is tegenwoordig erg lastig. Als het juiste huis isgevonden, aan de wensen is aangepast en is...

5 tips voor het verbeteren van je verkoopstrategie voor het MKB

Veel eigenaren van kleine bedrijven hebben moeite om hun bedrijf te laten groeien. Enkele van de meest voorkomende redenen hiervoor zijn een gebrek aan zichtbaarheid, niet weten hoe te verkopen of te opdringerig zijn...