Als je een online bedrijf met een website begint, kun je ofwel je eigen gloednieuwe bedrijf beginnen, of een bestaand online bedrijf met een gevestigde website kopen. Als je een bedrijf koopt, ook een online bedrijf, moet je het bedrijf heel goed onderzoeken.
Je moet de verkoper veel vragen stellen, documenten bekijken, en op het internet zoeken om alle informatie te krijgen die je nodig hebt. Dit proces heet due diligence.
Bedenk altijd dat als je een online bedrijf koopt, de website van het online bedrijf deel uitmaakt van de hele deal. De verkeersanalyse van de website kan je veel vertellen over het succes of niet van de online business.
In dit artikel bespreken we de meeste belangrijke aspecten waar je op moet letten bij je due diligence proces m.b.t. bedrijven te koop en geven we je een website due diligence checklist.
Due diligence
Als je onderzoekt of een bedrijf levensvatbaar is om te kopen, kom je vaak de term “due diligence” tegen. De term betekent “redelijke zorgvuldigheid betrachten”. Het werd gebruikelijk in het zakenleven met de Amerikaanse Securities Act van 1933, waar het proces om je ervan te vergewissen dat een bedrijf dat je wilt kopen legitiem is, “redelijk onderzoek” genoemd werd in Sectie 11b3 van de Wet.
Er was ook een verwijzing naar “due diligence defense”. Deze verdediging konden makelaars gebruiken wanneer ze door beleggers beschuldigd werden van onvoldoende onthulling van relevante informatie.
In het zakenmilieu
In het zakenmilieu heet het proces van onderzoek naar een investeringskans tegenwoordig due diligence. Voor een online bedrijf met een website is due diligence het proces om je ervan te vergewissen dat de website die je koopt potentieel heeft en legitiem is.
Een goede tip is dat als je ofwel iets heel verdachts vindt als je met het due diligence proces bezig bent en je niet genoeg informatie kunt krijgen om je ervan te overtuigen dat je je vergist hebt, of je ontdekt dat de online business niet is wat je in gedachten hebt, je de deal afblaast. Er zullen andere online bedrijven en websites te koop zijn.
Als potentiële koper moet je bedenken dat de verkoper misschien ook onderzoek naar jou doet. Het due diligence onderzoek van de verkoper concentreert zich gewoonlijk rond je financiële situatie, want de verkoper wil zeker weten dat je de middelen hebt om de zaak te kopen.
Tastbare resultaten
De meeste onderzoeken of stappen van due diligence naar een online bedrijf en website resulteren in tastbare resultaten. Dit betekent dat je gegevens en documenten krijgt die je kunt bestuderen.
Maar trap niet in de val om alleen naar harde gegevens te kijken. Vergeet niet dat een website deel uitmaakt van een online business en dat je die moet bekijken zoals je dat bij elk ander bedrijfsmodel zou doen. Je moet ook de procedures, successen, enz. van de bestaande onderneming en de website bekijken.
Prijs en doelstellingen
Hoewel er veel aspecten zijn waar je naar zult kijken om de levensvatbaarheid van de aankoop van de website te bepalen, zal een van de moeilijkste onderdelen zijn de website te taxeren en er een prijs aan te hangen.
Iets wat je in gedachten moet houden is dat zelfs als een online bedrijf of website echt en legitiem is en geld oplevert, dat nog niet betekent dat het bedrijf geschikt is voor jou en je bedrijfsdoelen. Het due diligence proces helpt je ook om te bepalen of het bedrijf al dan niet geschikt is voor jou.
Met het due diligence proces evalueer je niet alleen de financiële en andere risico’s van de aankoop van het online bedrijf en de website, maar je gaat ook na of het online bedrijf al dan niet bij je vaardigheden en je levensstijl past.
Blijf als koper tijdens het hele proces sceptisch. Zoek naar redenen om de zaak niet te kopen. Dit lijkt misschien contra-intuïtief, maar door het te doen zul je geen negatieve details missen die je gemist zou hebben als je alleen naar de positieve aspecten van de online business gekeken had. Je zult je eigen risicodrempel hebben. Als je begrijpt welke risico’s er zijn en waarom je een bedrijf niet zou moeten kopen, kun je die afwegen tegen de mogelijke voordelen.
Website due diligence proces
Laten we eens kijken naar aspecten waaraan je aandacht moet besteden in het website te koop due diligence proces. We bespreken het niet als stappen die elkaar opvolgen, maar meer als een lijst van aspecten waar je op moet letten voor je iets afrondt. Deze aspecten zullen je echter helpen een aangepaste checklist op te stellen die geschikt is voor het soort bedrijf dat je denkt te kopen.
Probeer in je uiteindelijke checklist alle dingen die je wilt bekijken en waarover je vragen hebt, in een logische volgorde te ordenen. Dit voorkomt onnodige vragen en bespaart je de tijd om documenten meer dan eens door te werken.
Als je weet wat je in bepaalde documenten zoekt, zoek dan naar alle informatie terwijl je de documentatie doorneemt. Een goed georganiseerde checklist bespaart je veel kostbare tijd.