Als je beveiliger wilt worden is het essentieel om de informatie over de functiebeschrijving en vereisten om als beveiligingsfunctionaris te werken, te achterhalen. Een bewaker moet elke dag tal van taken uitvoeren. Zij zijn verantwoordelijk voor het reageren op noodsituaties. Ook moeten ze in staat zijn om het eigendom te beschermen tegen diefstal. Om te solliciteren naar een baan als beveiliger moet je een opleiding orde en veiligheid hebben gevolgd. Deze training leert je alle onderwerpen die te maken hebben met crisisbeheersing, geïntegreerde beveiliging, misdaadbestrijding en nog veel meer. Na het volgen van deze training ben je klaar om de beveiliging te handhaven op de plek waar je werkt.

Wat je leert tijdens de opleiding orde en veiligheid?

Tijdens het volgen van de opleiding orde en veiligheid leer je verschillende lessen kennen. De onderwerpen die je leert gaan onder andere over crisisbeheersing, integrale veiligheid en bijzondere wetten. Daarnaast leer je ook over misdaadbestrijding en subversie. In deze training ontdek je de effectieve strategie voor subversie. Je kunt bijvoorbeeld leren hoe je de inventarisatie van risico’s in jouw gebieden kunt opsommen. Vervolgens moet je een manier vinden om criminele activiteiten te voorkomen. Ook leer je hoe je kunt samenwerken met beveiligingspartners. Daarnaast kun je een integraal veiligheidsprogramma volgen om de antwoorden op veiligheidsvraagstukken te vinden. De overheid biedt ook verschillende cursussen aan voor iedereen die zijn vaardigheden en kennis op dit gebied wil verbeteren. Je kunt een cursus subversie bijvoorbeeld administratief benaderen. Daarnaast is er ook een cursus beveiliging en crisisbeheersing voor je beschikbaar. Daarnaast leer je over integrale veiligheid, criminologie, maar ook over subversie en milieucriminaliteit. Andere studies die voor je beschikbaar zijn, zijn criminologie en cyberbeveiliging, fysieke veiligheid, handhavingscommunicatie en basiswetten.

Wat doet een beveiliger?

Beveiligers hebben veel verantwoordelijkheden. Zij moeten ervoor zorgen dat alle medewerkers en bezoekers veilig zijn in bepaalde gebouwen. Als beveiliger werk je mogelijk in het kantoorgebouw, winkelcentrum, fabriek en andere commerciële gebouwen. Je moet bereid zijn om in ploegendienst te werken. De belangrijkste taak van een bewaker is om te reageren op de noodsituatie om ervoor te zorgen dat alle klanten en medewerkers veilig zijn. Beveiligers moeten het pand kunnen beschermen tegen strafbare feiten zoals diefstal en beroving. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de samenwerking met de lokale politie bij het onderzoek.

De vereisten van de bewaker

Als je als beveiliger wilt werken, moet je aan een aantal eisen voldoen. De beveiligers moeten een diploma secundair onderwijs behalen. Dan moet je een orde- en veiligheid training volgen. Sommige werkgevers kunnen de kandidaten van beveiligingsbeambten opleiden zodra ze zijn aangenomen. Sommige bedrijven eisen dat de beveiligers de specifieke certificering behalen. Verder moet een beveiliger meerdere soft skills hebben. Ze moeten bijvoorbeeld sterke communicatieve vaardigheden, klantgerichtheid en aandacht voor detail hebben. Voldoe je aan deze eisen, dan krijg je de kans om als beveiliger aan de slag te gaan.