Heb je een eigen bedrijf en wil je graag dat er een ondernemingsraad komt? Of werk je in een bedrijf waarvan je vindt dat ze een ondernemingsraad nodig hebben? Dan is het goed om je eerst te verdiepen in wat een ondernemingsraad voor je kan betekenen. En wat voor diverse cursussen er zijn om de raad te stimuleren in hun werk.

 

Wat is een ondernemingsraad?

De definitie van een ondernemingsraad luidt als volgt: “een ondernemingsraad komt op voor de belangen van het personeel en mag meedenken over bedrijfseconomische beslissingen”. De raad spot kansen en problemen die zich voordoen op de werkvloer en geeft hier advies over aan het management. Een ondernemingsraad hebben is verplicht wanneer een bedrijf meer dan 50 werknemers in dienst heeft. 

Een goede ondernemingsraad vergadert minstens één keer in de week en komt met passende adviezen. Ze spotten problemen die op de werkvloer ontstaan tussen werknemers. Mocht er te weinig diversiteit zijn in het bedrijf? Dan kan de ondernemingsraad hier ook advies over geven. 

Als er nog nooit eerder een ondernemingsraad is geweest binnen het bedrijf dan raden we aan om eerst een OR cursus te volgen. In deze cursus wordt beschreven hoe de ondernemingsraad te werk dient te gaan en wat er van ze verwacht wordt.

Maatwerktraining

De beste training voor een bedrijf die voor het eerst gaat werken met een ondernemingsraad is een maatwerktraining. Bij deze training staat centraal dat er eerst gekeken wordt naar de situatie van het bedrijf. Vervolgens wordt de training op maat gemaakt voor het bedrijf. De training kan over diverse onderwerpen gaan zoals: het stimuleren van de leden, uitleggen wat een ondernemingsraad inhoudt etc.

Voordat deze training gegeven wordt, voert het bedrijf eerst een OR scan uit. In deze scan wordt er gekeken naar diverse onderdelen die van belang zijn bij een ondernemingsraad.

Cursus voor een nieuw OR lid

Een andere cursus die gegeven kan worden is een cursus voor een nieuw OR lid. Het kan voorkomen da de huidige ondernemingsraad niet goed weet hoe ze het nieuwe lid kunnen begeleiden. Dat is deze cursus ideaal. Tijdens de training leren alle leden van het OR hoe ze een nieuw lid kunnen begeleiden. Ook krijgt het nieuwe lid meer aandacht en wordt er ingegaan op punten zoals het uitvoeren van het werk en het geven van adviezen.

Cursus invloed uitoefenen op het management

De cursus invloed uitoefenen op het management is een veel voorkomende cursus. Stel je voor dat je als ondernemingsraad regelmatig bij elkaar komt om te vergaderen over van alles en nog wat. De raad brengt meerdere keren per jaar een advies uit over hoe er beter omgegaan kan worden met het personeel. En uiteindelijk wordt er door het management niks gedaan met dit advies. Zelfs nadat het advies meerdere keren is aangedragen. Dit kan best frustrerend en vervelend zijn als raad. Daarom wordt in deze cursus geoefend met hoe ze meer invloed kunnen uitoefenen op het management zodat het advies wel opgevolgd wordt.

Veiligheid boven alles: beschermde verpakkingsoplossingen

Een verhuizing is voor veel mensen een bron van stress. Het kopen of huren van een huisvraagt veel van mensen. De zoektocht is tegenwoordig erg lastig. Als het juiste huis isgevonden, aan de wensen is aangepast en is...

5 tips voor het verbeteren van je verkoopstrategie voor het MKB

Veel eigenaren van kleine bedrijven hebben moeite om hun bedrijf te laten groeien. Enkele van de meest voorkomende redenen hiervoor zijn een gebrek aan zichtbaarheid, niet weten hoe te verkopen of te opdringerig zijn...