Heb je al eens gehoord van de circulaire economie? En is je ook helemaal duidelijk wat daar nu eigenlijk mee bedoeld wordt? Wanneer je kijkt naar de circulaire economie, dan is dat een belangrijk onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Verantwoord en duurzaam zijn belangrijk voor de overheid, maar ook voor klanten. Dit kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door beter met MKB afval om te gaan. We geven je op deze plek de nodige tips die je kan gebruiken. Die kan je direct inzetten om jouw bedrijf vooruit te helpen in de circulaire economie.
Uitleg over de circulaire economie
Het begint allemaal met een uitleg over de circulaire economie. Dit is een economisch model waarbij zoveel afval als mogelijk wordt gerecycled. Het afval is dan geen afval meer, maar grondstof die herbruikbaar is. Het is de bedoeling om zoveel producten als mogelijk op deze manier op de markt te brengen. De herbruikbaarheid van alle producten en grondstoffen moet maximaal zijn wanneer je dit systeem aanhangt. De manier waarop je met afval omspringt speelt hier een grote rol in.
Het scheiden van MKB afval
Het is voor bedrijven in Nederland verplicht om het bedrijfsafval gescheiden aan te bieden. Ook in het MKB moet je dit als ondernemer zelf doen. Een goede manier is door gebruikt te maken van containerverhuur door Bedrijfsafval.nl. Je kan dan op een goede manier alle afvalstromen in het bedrijf inzamelen. Doe dit pas nadat je ze in kaart hebt gebracht en een goed afvalplan hebt gemaakt. Zorg dus dat je je daar eerst in verdiept en doe dan daarna de rest.
Zo kan je het gemakkelijker maken
Om aan de circulaire economie bij te dragen is afvalscheiding van groot belang. Dit draagt bij aan de recycling van grondstoffen en producten. Daarom moet je de stroom restafval zo klein als mogelijk maken. Dat kan je binnen jouw bedrijf op meerdere manieren doen. Zo kan je zorgen dat er voor elk soort afval een aparte container op kantoor te vinden is. Dit maakt het scheiden van de stromen bij de bron veel gemakkelijker. De specialist kan je helpen om de juiste containers te vinden.
Andere goede tips
Wanneer je eenmaal de afvalstromen in kaart hebt, is het ook belangrijk om deze kennis te benutten. Houd ze goed van elkaar gescheiden om te voorkomen dat er een vervuilde stroom tussen komt te zitten. Het is daarom ook belangrijk dat bij elke container duidelijk is wel afval er precies in moet worden gegooid. Waardoor je ook direct weet wat er allemaal niet in moet. Betrek de medewerkers er beter bij door te stoppen met persoonlijke prullenmanden onder de bureaus. Dit zijn juist de plekken waar vaak de stromen vervuild raken en er dus te veel restafval ontstaat. Het is ook belangrijk dat alles centraal wordt ingezameld met de verschillende containers. Tot slot is het ook slim om veel te communiceren. Wanneer je kennis deelt met iedere betrokkene, dan wordt de kans van slagen ineens een stuk groter.