Tegenwoordig kom je telematica vaak tegen. Vooral als fleetmanager kun je goed gebruik maken van deze technologie om het wagenpark op een slimmere en efficiëntere manier te beheren. In de tekst hieronder kom je te weten waarom je telematica in zou moeten zetten voor jouw wagenpark.

Efficiënt plannen

Door middel van telematica kun je op één kaart de locatie van alle voertuigen uit je wagenpark zien. Je hebt direct inzicht in de locatie van iedere medewerker en je kunt controleren hoelang het duurt voordat ze op een bepaalde locatie zijn. Door telematica kun je dus efficiënter plannen. Je kunt sneller reageren op spontane verzoeken door de dichtstbijzijnde monteur naar een storing te sturen terwijl je tegelijkertijd ook je klanten goed blijft servicen. Neem eens een kijkje naar Moove als je als fleetmanager ook efficiënter wilt plannen.

Optimale klantenservice

Nog een voordeel van telematica voor jouw wagenpark is dat je de klantenservice tot een hoger niveau kunt tillen. Je kunt aan de hand van de beschikbare data namelijk sneller en bekwamer antwoorden en klachten kunnen beter behandeld worden. Hier komt bij dat je door het betere inzicht in locaties ook meer informatie kunt verstrekken aan de klant.

Minder brandstofkosten

Je kunt ervan uitgaan dat brandstof gemiddeld 60% van de totale operationele kosten van een wagenpark inneemt. Je kunt deze kosten verlagen door middel van telematica, aangezien de meest zuinige routes berekend kunnen worden waardoor je minder aan brandstof gaat betalen. Hier komt bij dat je kunt controleren welke wagens lang stationair staan om brandstof verspilling tegen te gaan.

Verbetering van rijgedrag

Door beter inzicht te hebben in het rijgedrag kun je de veiligheid van medewerkers op de weg verbeteren. Je kunt middels telematica namelijk nagaan welke chauffeurs gevaarlijk rijgedrag vertonen. Denk aan te hard rijden, bochten afsnijden of hard remmen. Op deze manier wordt de kans op verkeersincidenten en bekeuringen aanzienlijk verlaagd, wat resulteert in een veiliger wagenpark en een beter rijgedrag.

Minder CO2-uitstoot

Met telematica kun je ook weten welke maatregelen je moet nemen om de CO2-uitstoot te verlagen. Je bent zo bewust bezig met milieuverbetering, maar aan de andere kant voldoe je zo ook aan duurzaamheidsdoelstellingen en aan de wet- en regelgeving. Vergeet overigens niet dat je met telematica ook de levensduur van je wagens kunt verlengen. Onderhoudsmomenten vergeet je niet meer dankzij telematica.