Een schoon en opgeruimd huis, is een opgeruimd en rustig hoofd. Een uitspraak die je hoogstwaarschijnlijk weleens voorbij heb horen komen. Hoe je over het algemeen je huis moet schoonmaken, dat weten we wel. Wekelijks wordt er een stofdoek over de meubels gehaald en wordt de vloer gestofzuigd en gedweild. Toch zijn er bepaalde plekken in huis die minder vanzelfsprekend zijn hoe je ze schoonmaakt. Hoe maak je bijvoorbeeld wanddecoratie het beste schoon? We gaan het je vertellen!

Stofvrij maken

Je zult het niet snel verwachten, maar ook dingen die aan de muur hangen zullen veel stof verzamelen. Niet alleen het randje van je fotolijst of canvas, maar ook de voorkant kan vrij stoffig worden. Dit zijn makkelijke oppervlakten die je wekelijks gewoon kunt afstoffen. Wanneer je wandpanelen aan de muur bevestigd hebt, kan het stofvrij maken wat lastiger zijn. Wandpanelen kun je het beste stofvrij maken met gewoon de stofzuiger met het smalle opzetstuk. De randjes en plekjes waar je met de stofzuiger moeilijker bij kunt, kun je met een kleine stoffer schoonmaken.

Water om schoon te maken

Je wandpanelen en wanddecoratie alleen maar afstoffen is niet altijd genoeg om ze schoon te maken. Eens in de zoveel tijd moet je er toch iets meer aandacht aan besteden. Voordat je begint met schoonmaken is het wel belangrijk om te kijken naar het materiaal wat je gaat schoonmaken. Een kunstwerk zonder glas ervoor moet je niet direct met een natte doek gaan proberen af te nemen natuurlijk. Het schoonmaken zelf is simpel te doen met een licht vochtige doek. Gebruik hiervoor alleen water en geen schoonmaakmiddelen. Zorg ervoor dat je je doekje erg goed uitwringt en niet met een natte doek aan de slag gaat. Dit kan strepen op je lijsten veroorzaken of je kunstwerk beschadigen. Zo kunnen bijvoorbeeld de AKMA akoestische materialen niet heel goed tegen vocht en je wilt het niet kapot maken natuurlijk.

Zelf schoonmaken of laten doen?

Het belangrijkste is om goed uit te zoeken wat je gaat schoonmaken en of het slim is om dit zelf te doen. Een mooi kunstdoek waarvan de kleuren minder helder lijken, kun je beter laten schoonmaken door een expert, voordat je zelf het kunstwerk verpest. Is het juist weer een kunstwerk van metaal? Dit kun je natuurlijk vaak wel gewoon makkelijk met een licht vochtige doek afnemen. Doe dus echt goed onderzoek naar het materiaal en vraag eventueel aan de maker ervan hoe je het schoonmaken het beste kunt doen.