Als ondernemer ben je dagelijks bezig met je bedrijf, maar hoe vaak sta je stil bij de fiscale gezondheid van je onderneming? Veel ondernemers realiseren zich pas dat er fiscale risico’s zijn wanneer de belastingdienst aanklopt. Met deze checklist krijg je snel inzicht in de belangrijkste aandachtspunten.
Heb je administratie op orde
De basis van fiscale gezondheid ligt in een concrete overzichtelijke administratie. De volgende punten zijn daarom altijd belangrijk om te controleren. Check of alle facturen (inkoop en verkoop) volledig en juist zijn opgeslagen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of je btw-aangiften kloppen met je administratie. En om dat te kunnen doen is het van belang dat je administratie up-to-date en overzichtelijk is. Een slordige administratie kan niet alleen leiden tot boetes, maar ook je positie verzwakken bij een fiscale controle of in het geval van een geschil.
Voldoe aan de btw-regels
Ondernemers worstelen vaak met btw-compliance. Om dit te voorkomen kun je jezelf de volgende vragen stellen: Heb je te maken met btw-verlenging of buitenlandse transacties? Heb je gecontroleerd of je het juiste btw-tarief toepast? Controleer je regelmatig je btw-aangifte op fouten? Btw-fouten kunnen leiden tot hoge naheffingen. Zorg dat je regelmatig een check uitvoert.
Hoe om te gaan met kosten en aftrekposten
Veel ondernemers maken fouten bij het verwerken van zakelijke kosten. Denk aan zakelijke kosten die (deels) privé zijn en aftrekposten zoals investeringsaftrek en zelfstandigenaftrek. Met de investeringsaftrek kun je een deel van de kosten van bedrijfsmiddelen aftrekken van je winst, waardoor je minder belasting betaalt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), energie-investeringsaftrek (EIA) en milieu-investeringsaftrek (MIA), afhankelijk van het type investering. De zelfstandigenaftrek is een vaste aftrekpost voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen en minimaal 1.225 uur per jaar aan hun onderneming besteden (het urencriterium). Beide regelingen maken ondernemen financieel aantrekkelijker en ondersteunen investeringen en zelfstandigheid, mits je voldoet aan de gestelde voorwaarden.
Hoe te reageren op belastingaanslagen
Ontvang je een belastingaangifte, dan is het belangrijk om snel en juist te reageren. Controleer altijd of de aanslag klopt. Wanneer deze niet klopt maak dan bezwaar. Zorg dat je ook op de hoogte bent van de deadlines voor het bezwaar maken en voor de betaling. Als je twijfelt of de aanslag kloppend is, schakel dan een fiscaal jurist in om je te helpen, better safe than sorry. Veel ondernemers laten kansen liggen door geen bezwaar te maken, terwijl dit in veel gevallen succesvol kan zijn.
Heb je belasting risico’s in kaart
Het is belangrijk om te weten welke belastingrisico’s voor jouw onderneming gelden. Zorg daarom dat je weet welke fiscale controles jouw branche vaak tegenkomt. Zorg daarnaast dat je een buffer hebt voor onverwachte fiscale verplichtingen. Laat tot slot je fiscale strategie regelmatig toetsen door een specialist. Proactief omgaan met belastingrisico’s is essentieel om problemen te voorkomen.
Aan de slag met jouw fiscale gezondheid
Kom je punten tegen die niet helemaal op orde zijn? Dat is niet ongebruikelijk. Veel ondernemers hebben moeite met de complexiteit van fiscale regels. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen.
De experts van Forward Fiscalisten staan klaar om jouw fiscale processen door te lichten. Zij bieden inzicht in mogelijke risico’s en geven advies over hoe je sterker staat in geval van een controle of geschil. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe zij jou kunnen helpen met formeel fiscaal recht.
Meer weten? Klik hier om contact op te nemen met Forward Fiscalisten